انواع کاربری زمین
هر جا که صحبت از کاربری زمین در میان باشد، منظور نحوه استفاده از آن زمین و به کار گیری آن است. در واقع هر زمین بر اساس نیازمندی هایی که در هر ناحیه وجود داشته باشد کاربری های متفاوتی به آن داده می شود تا بتوان از حداکثر امکانات و فضای موجود بهترین استفاده را به عمل آورد. این که برای هر زمین چه نوع کاربری در نظر گرفته شود یک امر تخصصی بوده که بر اساس نوع فعالیت های صورت گرفته در منطقه و گستردگی آن ها مشخص می گردد. به طور دقیق تر، این کاربری ها بر اساس طرح جامع و تفصیلی معین می شوند و به موجب آن برای هر ناحیه کاربری های مختلفی تعیین می گردد.

تعیین کاربری زمین، گامی مهم پیش از خرید و فروش


خرید و فروش زمین ها این روزها یک امر رایج و معامله ای فراگیر است و برای این که بتوان بهترین معامله را انجام داد می بایست به نکات بسیاری توجه نمود که یکی از مهم ترین آن ها تعیین کاربری زمین است. برای هر زمینی یک کاربری مشخص تعریف شده است که توسط شهرداری و سازمان های مربوطه تعیین شده و قبل از خرید و فروش هر زمینی می بایست از آن مطلع شوید. به عنوان مثال چنان چه بخواهید اقدام به ساخت و ساز در زمین خود نمایید در صورتی که کاربری زمین از نوع زراعی باشد این کار شما غیر قانونی تلقی شده و از آن ممانعت به عمل خواهد آمد. در گروهی از زمین ها هم این امکان وجود دارد که شما بتوانید کاربری آن را تغییر دهید که این کار هم قوانین و شروط مشخص خود را دارد.

کاربری زمین ها به چند دسته تقسیم می شوند؟


همان طور که گفتیم، یکی از مهم ترین اطلاعاتی که در مورد یک زمین می بایست در دست داشته باشید، کاربری زمین مربوطه است. در واقع باید بدانید که از زمین مد نظرتان در چه اموری می توان استفاده نمود و کاربری آن به چه صورت است. کاربری زمین ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن ها بیانگر نحوه و طرز استفاده از آن زمین ها می باشد. در ادامه این مطلب به معرفی و بررسی انواع کاربری ها در زمین های مختلف خواهیم پرداخت.

• کاربری مسکونی


زمین هایی که کاربری مسکونی دارند جهت احداث منازل و ویلاها و ساختمان ها و موارد مشابه مورد استفاده قرار می گیرند. در حقیقت می توان گفت که زمین های با کاربری مسکونی زمین هایی هستند که در آن ها می توان به صورت قانونی و بدون وجود مشکل خاصی اقدام به ساخت و ساز واحد های مسکونی و آپارتمانی کرده و از این زمین ها برای ساخت خانه هایی جهت سکونت افراد استفاده نمود. ممکن است در زمین هایی که کاربری مسکونی دارند هنوز واحد یا خانه ای ساخته نشده باشد و همچنان یک زمین خالی باشند، اما این مورد به معنی تغییر کاربری زمین نبوده و همچنان کاربری مسکونی آن پا بر جا خواهد بود.

• کاربری تجاری


در زمین هایی که کاربری آن ها از نوع تجاری است، استفاده از زمین می بایست در راستای کسب و کار و انجام تجارت های گوناگون صورت گیرد و یا به واسطه اموری که در آن به انجام می رسد بتوان اقدام به ارائه خدمات به مشتریان نمود. به عنوان مثال مغاره ها و فروشگاه ها و رستوران ها و سایر مکان های مشابه در زمین هایی احداث می شوند که کاربری تجاری دارند. نکته ای که در مورد اختصاص یافتن کاربری تجاری به یک زمین مشخص وجود دارد این است که برای این کار هم می بایست کاربری زمین مربوطه تجاری بوده و هم برای آن زمین مجوز ملک تجاری صادر شود تا صاحبان ملک بتوانند بدون دردسر و به شکل کاملا قانونی با داشتن این مجوز فعالیت تجاری، دست به اقدامات مورد نظر خود در زمینه تجارت بزنند.

• کاربری کشاورزی


همان طور که از نام آن مشخص است، زمین هایی که کاربری کشاورزی دارند برای امور مربوط به کاشت محصولات مختلف به کار برده می شوند. این نوع از زمین ها به طور معمول یا به شکل باغ های بزرگی هستند که در آن ها درخت های مختلفی مانند درخت های میوه و غیره کاشته شده است و یا ممکن است زمین های زراعی باشند که محصولات کشت شده در آن ها از قبیل صیفی جات و سبزیجات نسبتا زود بازده دارند و در طول مدت یک تا دو سال به ثمر می رسند.

• کاربری صنعتی


این نوع از زمین ها به هدف ساخت یک کارخانه و یا ایجاد یک صنعت مشخص در زمینه تولید محصولات و خدمات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

• کاربری خدماتی


در این زمین ها هدف اصلی از فعالیت های صورت گرفته در آن ارائه خدمات به مشتریان و به دست آوردن درآمد از این طریق می باشد. از آنجایی که در این نوع از زمین ها به عموم مردم خدمت ارائه می شود، هزینه های شهرداری را در بر نمی گیرد.

• کاربری اداری – دولتی


در این نوع زمین ها ادارات دولتی مثل وزارت خانه ها، شهرداری ها و سایر نهادهای مشابه فعالیت می نمایند.

• کاربری ورزشی


زمین های با کاربری ورزشی جهت احداث باشگاه های ورزشی مورد استفاده قرار گرفته و فعالیت های ورزشی در آن ها صورت می گیرد.

• کاربری معدن


در هر زمینی که بتوان از آن مواد با ارزش و یا سنگ ها و مصالح مختلف را استخراج نمود، کاربری آن از نوع معدن تعریف خواهد شد.

• کاربری فضای سبز


این زمین ها به شکل پارک ها و بوستان ها و سایر فضاهای سبز مورد استفاده قرار می گیرند.

• کاربری آموزشی


در این زمین ها موسسات آموزشی شامل مهد کودک، دبستان، راهنمایی، دبیرستان و دانشگاه تاسیس می شود.

• کاربری حمل و نقل


این زمین ها به عنوان محلی برای رفت و آمد مسافران می باشند که می توانند شامل ایستگاه های اتوبوس و مترو، ترمینال ها، ایستگاه قطار، فرودگاه ها و راه آهن باشند.

• کاربری بهداشتی و درمانی


ساخت بیمارستان ها، مطب ها، کلینیک ها و سایر مکان های بهداشتی-درمانی در این زمین ها صورت می گیرد.

• کاربری فرهنگی – مذهبی


از جمله مکان های با کاربری فرهنگی – مذهبی می توان به مسجدها، کتابخانه ها، سینماها و سایر محل های مشابه اشاره نمود.

جمع بندی


کاربری یک زمین به معنای نحوه استفاده از آن زمین و کاربردهای آن می باشد که مشخص نمودن آن برای هر زمین بر اساس مطالعات و بررسی های مختلفی انجام می گیرد. کاربری زمین ها انواع گوناگونی دارند که چگونگی به کار گیری آن زمین و اجازه ساخت و ساز در آن را معین کرده و می بایست با توجه به این کاربری ها اقدام به خرید ملک های مختلف نمود. به همین دلیل تعیین کاربری زمین یکی از مهم ترین نکاتی است که می بایست پیش از اقدام به تهیه هر زمینی انجام گرفته و به آن توجه جدی شود.